Harm De Blij: Min femstjerners professor som introduserte nasjonen for geografi

H

Jeg kan huske hver lærer jeg noen gang har hatt. Jeg har navnene deres skrevet ned – fra barnehagen gjennom hele høyskolen – i tilfelle jeg skulle glemme. Likevel, selve listen fortsetter å minne meg om mine erfaringer med hver, og støtter for alltid minnet mitt.

Jeg lærte å skrive ting ned av min favorittprofessor av alle, Dr. Harm de Blij, en verdenskjent geograf som klarte å gjøre fysisk geografi til den mest interessante og underholdende klassen på min utdannelse.

Mens jeg gikk på University of Miami i 1978, meldte jeg meg inn i de Blij-klassen, holdt i et klasserom i stadionstil med plass til godt over 100 studenter. Designet som en halvkornblanding, inneholdt dette mini-auditoriet pallen nedenfor, og radene stiger 20 lange trapper høyt.

På den første dagen i timen valgte jeg den bakerste raden for setet mitt, og visste godt at dette første dages stedet ville ende opp med min permanente abbor i løpet av kurset. Mitt bakre utvalg var delvis paranoia og delvis utspekulert:

1) Jeg har lært av Wild Bill Hickoks erfaring aldri å sitte med ryggen til døren eller noen andre; og 2) Jeg kunne observere alle (les: jente) foran meg i dette høye klasserommet.

Fra det som så ut til å være 50 meter unna og 50 fot under meg, ville de Blij lede klassen sin, ofte vinket han med armene og gestikulerte gjennom hver setning, og orkestrerte ordene sine til publikum. Helt fascinert av hans entusiasme og lidenskap, forble klasserommet fokusert på den eneste utøveren.

Den ivrige professoren gikk på iscenesettelsesområdet som en erfaren tesper som spilte Hamlet for mengden. Mens han foreleste, kikket han på fangene som for å trekke ut hver eneste dråpe oppmerksomhet. Hans scenetilstedeværelse var Olivier-aktig. Karismaen hans var Churchillian. Hans vett var Kennedy-esque.

I et spesielt psykisk segment av et foredrag husker jeg at de Blij viste sin glød med ren, ekstern overflod.

Mens han forklarte kreftene til platetektonikk, tegnet de Blij raskt et landskap over en tavle som strakte seg så bredt som en tavle på motorveien. Likevel, for den oppstemte geografen, var det ikke nok plass. Uberørt av slutten av tavlen fortsatte han ut på teglsteinen og over klasserommet, og tegnet i kritt den sanne dynamikken i jordskjelvsvitenskap.

Det var det avgjørende øyeblikket da jeg bestemte meg for at denne fyrens innsats ikke skulle gå uten belønning. Han fanget interessen min og lot den aldri slippe unna. Anekdotene hans utvidet emnet geografi til historie og sosiologi og statsvitenskap og sport. Han utfordret oss til å forstå geografiens relevans og bruke den kunnskapen til å bedre forstå hva som foregikk i verden.

Professoren skulle snart teste publikummet sitt med en fire-siders, mimeografert eksamen (som jeg fortsatt har etter bare 35 år!) Proppfull av flervalgsspørsmål og utfyllende spørsmål. For meg var testen en kjepp siden de Blij fikk meg helt betatt av favorittfaget sitt.

En uke senere, mens han var på podiet hans, skranglet de Blij av hver elevs navn fra en testknapp i hånden, og vinket hver kollega til å få førstehånds eksamen. Studenter samlet seg rundt ham og vinket hendene som varehandlere for å få tilbake sin første vurdering.

Midt i maset forlenget de Blij eksamen til meg mens han utbrøt med et innrømmende nikk: “Studenter på bakre rad får vanligvis ikke A!”

Synet av en fet “94” karakter under navnet mitt på eksamen sendte meg klatring tilbake til setet mitt i forbløffelse. Hadde denne geografi -superstjernen faktisk lagt merke til at jeg satt der bak i klassen? Det har bare gått tre uker? Hvordan kunne han muligens ha gjenkjent meg i utdelingsscrummet som en av hans bakbenker?

Nå følte jeg meg tvunget. Utfordret. Denne wiley -professoren … dette psykologiske geniet garanterte akkurat mitt “A” i klassen. Ikke for noe han skulle gi bort, men for å kaste ned en subliminal hansker rett ved føttene mine. Hvordan kunne jeg ikke levere ham sitt “A” etter å ha kalt meg et unntak fra regelen?

Han visste at jeg ikke kunne tillate ham å målrette meg tre måneder senere med en replikk som: “Vel, som sagt, studenter på bakre rad får IKKE A!”

Geografimesteren fikk meg totalt nedsenket i forelesningene sine. De Blij avgrenset sin glans på flere nivåer.

Han var så underholdende, jeg ville komme hjem fra college og regurgitate til min mor hele klassen, komplett med alle hans bevegelser og histrionics. Og hun var like begeistret som meg, til tross for den brukte hendelsen.

Atten år senere var det ikke overraskende å se de Blij valgt som “Good Morning Americas” geografiske redaktør. Deretter forklarte han topografien som konfronterte våre soldater under “Desert Storm” for et geografisk utfordret, nasjonalt publikum, og på ekte måte var han spektakulær.

Hans lidenskap, energi og drivkraft, jeg er sikker på, gjorde general Norman Swarzkopf stolt.

De Blij, nå en godt dekorert professor, fortsetter å undervise i geografi til studenter ved Michigan State University. Heldige spartanere.

Nå, tre og et halvt tiår siden mitt største kurs, hilser jeg professoren som har dypt påvirket mitt intellekt og min takknemlighet for stor pedagogisk dyktighet.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta