Afrikanske ingeniører: Professor Frank Kwami

A

Da professor FO Kwami ble utnevnt til visekansler ved Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST), Kumasi, Ghana, i 1982, mistet School of Engineering tjenestene til en eksepsjonelt begavet ingeniørpedagog. Frank Kwami, en tyskutdannet ingeniør og en naturlig lærer, var et naturlig valg for rask forfremmelse til professor og deretter til rektor. Hvis ryktet mongere mumlet om en politisk utnevnelse av en medstammemann av den nylig selvutnevnte statsoverhode, flygeløytnant Jerry John Rawlings, ville de ha vært hardt presset for å nevne en bedre kvalifisert kandidat. Likevel var hans opptreden ved lederen av universitetet mindre minneverdig enn de tre fornemme forgjengerne, og foreslo en forsiktig modifisert form av professor Parkinsons velkjente lov som gjør at folk har en tendens til å bli forfremmet til et nivå med mindre kompetanse.

KNUST var mest kjent internasjonalt for sitt Technology Consultancy Center (TCC): en uavhengig finansiert organisasjon som drev et omfattende program med grasrotindustrielle utviklingsprosjekter. Visekansler Dr E Evans-Anfom hadde grunnlagt TCC i 1972 og hans etterfølger, Dr E Bamfo-Kwakye, hadde vært med på å skaffe finansiering til TCCs mellomliggende teknologioverføringsenheter (ITTU) ved Suame Magazine i Kumasi og Tamale i Nord Region.

Frank Kwami hadde uten hell søkt stillingen som første TCC-direktør i 1972, og etter å ha blitt rektor et tiår senere var et av hans første trekk rettet mot å få kontroll over TCC og dets utenlandske finansieringsstøtte. Dette førte til fire års konflikt som trakk inn regjeringen i Ghana og internasjonale givere og resulterte i at TCC beholdt sin uavhengige status. Det var uheldig at denne personlige saken satte et blott på Frank Kwamis periode som visekansler.

Frank Kwami ledet KNUSTs saker i en periode med eksepsjonell politisk og økonomisk turbulens som gjenspeiles i livet på universitetet. På dette tidspunktet var det hyppige strømbrudd og tre dager i uken arbeidet, KNUST katolske pastor ble skutt og såret ved en veisperre og professorer ble kalt til radiobulletiner tidlig morgen for å rapportere til statsoverhode i Accra. Da flygeløytnant Jerry Rawlings først tok makten i 1979 var han populær blant universitetsstudentene, men under hans andre komme i 1982/3 mistet han populariteten ved å stenge universitetene og sende studentene hjem for å hjelpe nasjonen til å arbeide på gårdene. Det var mangel på mat, og akademikere sluttet seg til lange køer for muligheten til å kjøpe noen få ting med “essensielle varer”.

Frank Kwamis periode som visekansler var kanskje ikke preget av noen vesentlig utvidelse av universitetets kapasitet, men på dette tidspunktet var det en verdig prestasjon å bevare institusjonen. Da han trakk seg fra sin høye stilling, returnerte han til School of Engineering som emeritusprofessor ved Institutt for maskinteknikk. Her gjenopplivet han ikke bare sine vanlige undervisningsaktiviteter, men deltok i et innovativt program som holdt minnet levende i sirkler fjernt fra universitetet.

Fra 1994 begynte Intermediate Technology Ghana (ITGhana) en undersøkelse blant rundt hundre små ingeniørbedrifter, for det meste i Kumasi, Accra og Tema, men også i Tamale, Takoradi og Sunyani. Målet var å identifisere tekniske svakheter som kan styrkes ved korte opplæringskurs holdt på KNUST i løpet av universitetsferien. Frank Kwami ble direktør for en serie på to ukers boligkurs for innehavere og teknikere hentet fra ingeniørfirmaer som er inkludert i undersøkelsen. Kursene dekket temaer som å tolke og arbeide ut fra ingeniørtegninger, datamaskinstøttet tegning og støperibasert produksjon.

Grasrotingeniørene ønsket hjertelig velkommen muligheten til å studere ved universitetet og motta instruksjon fra fremstående professorer. Frank Kwami tjente varig respekt for disse mennene og kvinnene som satte stor pris på hans dyktighet i å presentere komplekse spørsmål i klare og enkle termer som de kunne forstå. Det som imponerte dem mest av alt var Frank Kwamis vilje til å bringe hans kunnskap ned på sitt nivå og også hans bekymring for å bruke denne kunnskapen i arbeidet til deres virksomheter. På denne måten delte Frank Kwami med sine berømte forgjengerne en verdig rekord med å bistå i grasrotindustriutviklingen i Ghana.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta